Дијего Армандо Марадона


Дијего Армандо Марадона (1960-)

Најбољи аргентински фудбалер свих времена који је поделио титулу најбољег фудбалера XX века са бразислким фудбалером Пелеом.

Своју прву утакмицу за сениоре Аргентинос Јуниорса одиграо је 1976. године, десет дана пре свог 16-ог рођендана. Тако је постао најмлађи прволигашки фудбалер у историји аргентинског фудбала.

Наредне три године обележили су његови наступи за клуб и репрезенатацију. Тада су се за њега заинтересовали Јувентус (Италија) и Барселона (Шпанија), али и Арсенал и Шефилд Јунајтед (Велика Британија). Сви су одустали након почетне цене од осам стотина хиљада фунти за Дијега Арманда Марадону.

Године 1984. Марадона потписује за италијански Наполи и са њим осваја две титуле првака Италије и куп УЕФА.

Из шпанске Севиље, где се обрео након напуштања Наполија, 1993. године одлази у Аргентинског прволигаша Њувелс Олд Бојс, али бива отпуштен јер је избегавао тренинге…

Потом 1995. године, након две неуспешне тренерске авантуре, враћа се у Бока Јуниорс као играч, уз најаву да се решио кокаина, али већ следеће године сам је потражио лекарску помоћ у једној швајцарској клиници. Након тога 1997. године поново је заиграо у дресу Бока Јуниорса, али је у првој утакмици сезоне био позитиван на допинг контроли.

За репрезентацију Аргентине Марадона је први пут наступио 1977. године, али га је селектор Луис Цесар Меноти изоставио из националне селекције за Првенство света 1978. године. Догодине постаје капитен Аргентине која у Јапану осваја наслов јуниорског првака света. Године 1982. поново долази до сениорске репрезентације и наступа на светском првенству у Шпанији. На светском првенству у Мексику, 1986. године двоструки је стрелац у утакмици са Енглеском. Оба гола која је постигао на тој утакмици уврштена су у светску антологију. На том првенству Марадона је Аргентину довео до титуле првака света у драматичном двобоју са Немачком. На светском првенству у Италији 1990. године дошао је до финала, али је, овај пут, Немачка победила. И 1993. године Марадона је био у репрезентацији Аргентине, као капитен, на светском првенству у САД 1994. године наступио је само на прве две утакмице јер је био позитиван на допинг контроли и морао је да напусти селекцију уз забрану играња од 15 месеци.

Емир Кустурица о Марадони:
Емир Кустурица је 18. марта 2005. године у Буенос Ајресу започео снимање дугометражног документарног филма о Дијегу Арманду Марадони на изричит захтев Марадоне, да филм о њему снима искључиво – Кустурица.
Први кадрови филмa снимљени су на стадиону „Бомбоњера“ у Буенос Ајресу, на прослави стогодишњице „Боке“ када је Марадона, са бакљом у руци, трчао почасни круг. Снимање је настављено у породичном кругу, на прослави 18-ог рођендана његове ћерке. За овај пројекат заинтересовао се и Фидел Кастро, па је у госте позвао Марадону и Кустурицу. Филм је премијерно приказан на фестивлау у Кану. Његов најупечатљивији део је питање Дијега Арманда Марадоне које је пред камером поставио Кустурици, који се налазио иза камере: „Можеш ли да замислиш шта бих постигао у фудбалу да није било дроге?“